Péter Benedek 2017 Augusztus 30.
Sztori:   Conor McGregor
#Conor #McGregor Conor Anthony McGregor ír származású kevert harcművész, az Ultimate Fighting Championsip pehelysúlyú harcosa. Jelenleg súlycsoportjában az UFC pehelysúlyú bajnoka. Született 1988. július 14.én, beceneve: The Notorious. Harcművészetek: MMA, Ökölvívás, Capoeira, Taekwondo, Brazil dzsúdzsucu, Karate, Kick-box

Korai karrier

McGregor első profi MMA mérkőzését 19 évesen, 2008. március 8-án a Cage of Truth 2 keretein belül vívta, ellenfele Gary Morris volt, akit a második menetben TKO-val legyőzött. 2011-es kezdettel 14 meccses veretlenségi sorozatot kezdett, mely 2015. december 12-ig biztosan tart, győzelmeiből egy pontozásos, egy submission és tizenkét KO/TKO (ebből 9 az első menetben). Ez alatt az időszak alatt McGregor az egyik leggyorsabb kiütés produkálta az MMA történetében, mindössze 4 másodperc alatt fejezte be a meccset az Immortal Fighting Championship ír, Letterkenny-i, rendezvényén. 2012-ben McGregor elnyerte a Cage Warriors Fighting Championship pehely- és könnyűsúlyú övét, így ő lett az első profi ír MMA harcos aki két súlycsoportban is bajnok lett. Veretlenségi sorozata miatt, felfigyelt rá az európai MMA világa és később a legnagyobb MMA szervezete az Ultimate Fighting Championship (UFC) is

Ultimate Fighting Championship (UFC)

2013 februárjában a UFC bejelentette, hogy többmérkőzéses szerződést írt alá Conor McGregor-ral. Ezzel McGregor lett az UFC második ír származású MMA harcosa, a szintén Straight Blast Gym-ben edző Tom Egan után. 2013. április 6-án, mutatkozott be a UFC on Fuel TV 9: Mousasi vs Latifi rendezvény egyik felvezető mérkőzésén. Ellenfele Marcus Brimage volt. Bemutatkozás sikeresnek nevezhető, ellenfelét az első menet kezdete után alig egy perccel TKO-zta. Ezzel elnyerve a rendezvény egyik különdíját a "Knockout of the Night"-ot

2013. augusztus 17-én, a UFC Fight Night 26 rendezvényén McGregor-nak Andy Ogle ellen kellett volna mérkőzés vívnia. Ogle sérülés miatt lemondta a meccset, így Max Holloway-el helyettesítették A mérkőzést egyhangú pontozással McGregor nyerte. Holloway ellene mérkőzése után egy MRI felvételen kiderült, hogy McGregor-nak keresztszalag-szakadása volt a meccs alatt. Műtéti beavatkozásra volt szükség mely után tíz hónapot volt kénytelen kihagyni.

2014 márciusában vívott mérkőzése Holloway ellen áll a Motive television által készített dokumentumfilm központjában.

Következő mérkőzése 2014. július 19-én az UFC Fight Night 46-on Cole Miller ellen lett volna. Azonban, Miller hüvelykujj sérülésre hivatkozva lemondta a meccset, helyette Diego Brandão lett az ellenfele. McGregor ezt a mérkőzését első menetes TKO-val nyerte. Ezzel a győzelemmel megnyerte első "Performance of the Night" pénzbónusszal járó díját.

McGregor következő ellenfele Dustin Poirier lett, 2014. szeptember 27-én az UFC 178 rendezvényen. A vitatkozással és ellenségeskedéssel teli felvezetés után, McGregor első menetes TKO-val nyerte a mérkőzést, így az első ember lett aki KO/TKO-val győzte le Poirier-t. Ezzel sorozatban megszerezve második "Performance of the Night" bónusz díját.

2015. január 18-án a UFC Fight Night 59 rendezvényen McGregor ellenfele Dennis Siver . McGregor végig dominálta ellenfelét és az egyoldalú mérkőzés második menetében TKO-val nyert. Így elnyerve sorzatban a harmadik "Performance of the Night" bónusz díjat.A mérkőzést követően McGregor kiugrott a ketrecből és hergelni kezde az UFC akkor aktuális pehelysúlyú bajnokát José Aldo-t.

UFC ideiglenes pehelysúlyú bajnok

2015. július 11-én McGregor címmérkőzést vívott volna az akkor aktuális bajnokkal José Aldo-val a UFC 189-en. Azonban egy nappal a mérkőzés előtt, Aldo edzésen elszenvedett borda sérülés miatt lemondta a mérkőzést. Mivel Aldo sérülését a hivatalos UFC orvosok nem erősítették meg, McGregor indulhatott az ideiglenes pehelysúlyú bajnoki címért az utána következő elsőszámú kihívó Chad Mendes ellen.

McGregor tizenhatezer néző előtt sétálhatott ki a Oktagonhoz, miközben Sinéad O’Connor élőben adta elő Foggy Dew című számát, amely Conor McGregor bevonuló zenéjének részét képezi. Az első menetben McGregor-t sokszor földre vitte a volt NCAA All-Americannek választott bírkozó Chad Mendez, de a második menet vége előtt három másodperccel McGregor megnyerte a mérkőzést TKO-val, így elnyerve az UFC ideiglenes pehelysúlyú bajnoki címét.

Ezzel a győzelemmel McGregor sorozatban negyedjére kapta meg a "Performance of the Night" bónusz díjat. Mindeközben a UFC 189 az Egyesült Államokban, MMA kategórián belül rekordot döntött 7,2 millió nézővel. A hivatalos beméreckedés szintén rekordokkal szolgált, a kezdés előtt már fél órával teltház volt a 11.500 néző befogadására képes helyszínen, megelőzve ezzel a korábban 8000 nézővel csúcstartó UFC 148: Silva vs. Sonnen II. A UFC 189 után kiderült, hogy a mérkőzésre való felkészülés közben McGregor elszakította keresztszalagjának 80%-át.

UFC (teljes értékű) pehelysúlyú bajnoki övének megszerzése

2015. december 12-én megrendezésre került a José Aldo vs McGregor mérkőzés a UFC 194 keretein belül Las Vegasban. Aldo a szervezet 10 éve veretlen pehelysúlyú bajnoka volt. Conor McGregor az első menetben rekoridő alatt 13 másodperc alatt a legelső igazi találata után KO-val megnyerte a mérkőzést.

UFC könnyűsúly

Conor történelmet akart írni. Ő lehetett az első akinek egyidejűleg lehet két súlycsoportban is öve a UFC-nél. Olyanra már volt példa, hogy egy harcos két súlycsoportban is nyert övet de, hogy egyidejűleg két övet is birtokoljon arra nem. Legközelebb a UFC 196 keretein belül a könnyűsúlyú bajnok ellen (Rafael dos Anjos) harcolt volna egyből az övért. A mérkőzés 2016. március 5-én lett volna ,de a brazil bajnok lemondta lábtörése miatt. A UFC beugróst keresett és talált is Nate Diaz személyében aki kéthetes értesítéssel érkezett a meccsre (ezért egy súlycsoportal feljebb rendezték az összecsapást) és kopogtatta Conort. Ez az esemény fordulópont volt a szervezet és a sportág történetében ,hiszen a harcos egymillió dolláros meccspénzt kapott (szponzori pénzeket és pay-per-view részesedések nélkül). A revans a szervezet 200. gálájának főmérkőzése lett volna de McGregor nem akarta a sajtóesemények miatt megszakítani izlandi edzőtáborát, így ugrott a mérkőzés, a jubileumi gála pedig botrányos lett. A visszavágó végül a UFC 202-n került megrendezésre , ahol az ír pontozással legyőzte az amerikait(Diazt). A történelem írása került újra előtérbe. 2016 szeptemberében zöld utat kapott a profi MMA New York államban ahol addig nem rendezhettek eseményt ebben a szabályrendszerben. Adott volt tehát, hogy nagy meccs kell ,nagy esemény. Nemsokára bejelentették, hogy a UFC 205 főmérkőzésén Conor McGregor méri össze tudását az akkori könnyűsúlyú bajnokkal, Eddie Alvarezzel aki korábban megverte Dos Anjost. A helyszín pedig a legendás Madison Square Garden lett. A gála a szervezet legnagyobb sikerei között van, csakúgy mint a 202. Conor a második menetben győzte le a bajnokot ezzel megszerezve a könnyűsúlyú bajnoki címet így két súlycsoportban lett bajnok de nem sokáig. Mivel addigra már több mint egy év eltelt a pehelysúlyú cím elnyerése óta, és a második öv megszerzése után bejelentette hogy egy ideig családjára koncentrál elvették tőle az előzőt. Ettől függetlenül történelmet írt és ő lett az első aki két súlycsoportban lett egyszerre bajnok.

The Ultimate Fighter (valóság show) 

Nem sokkal a UFC 189 után bejelentették, hogy a következő The Ultimate Fighter című valóság showban Urijah Faber ellen McGregor lesz az edző. A "U.S. vs. Europe" a sorozat huszonkettedik évada lett és megerősítették, hogy az előző részekkel ellentétben ennek a végén az edzők nem küzdenek meg egymással.

 

69
1