Kovács Erik 2019 Január 10. Emberek
Sztori:   Elon Musk, az igazi Vasember
#Elon #Musk (Pretoria, 1971. június 28. ) dél-afrikai származású amerikai üzletember. Nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla Motors és a SolarCity vállalkozások. Azért nevezik az igazi Vasembernek, mert több szempontból is hasonlít a képregényhősre: milliárdos, feltaláló és több meghökkentő üzleti vállalkozást is sikerre vitt. Manapság is töri a fejét 2 ötleten: a Hyperloopon, ami egy tervezett vasúti rendszer, és a Marson élő emberi kolóniák ötletén. Lássuk mik ezek.

Hollandiában tesztelik az Elon Musk amerikai feltaláló és vállalkozó által elképzelt futurisztikus közlekedési rendszert, a csőpostaszerűen működő hyperloopot. A Hardt Global Mobility nevű startup cég a BAM építési vállalattal együttműködve építette meg azt a 30 méter hosszú és 3,2 méter átmérőjű acélcsövet, amely a szakemberek szerint segíteni fogja a nagysebességű kapszulás szállítási rendszer kifejlesztését. “A célunk, hogy hozzáférhetővé tegyük a technológiát az átlagember számára” – mondta Tim Houter, a startup vezérigazgatója a Delfti Műszaki Egyetemen található tesztközpont bemutatásakor.

 

 

Musk elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, légpárnákon lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat óránként 1126 kilométeres sebességgel. A lebegő mágnesvasút-technológián alapuló rendszer teljesen automata lenne és elektromos árammal működne.

Houter, aki tagja volt a delfti egyetem csapatának, amely idén januárban megnyerte a Musk által meghirdetett hyperloop-versenyt, elmondta, hogy a csövet légmentes térben, alacsony sebességgel végzett tesztekre fogják használni. “A csőben lesz egy jármű, amely oda-vissza fog közlekedni az általunk használt levitációs, stabilizációs és biztonsági rendszerek révén” – tette hozzá. A startup később egy nagyobb sebességet kibíró, hosszabb építményben akarja tesztelni a kanyarodást és a sávváltást, majd négy éven belül egy Amszterdam és Párizs közötti kereskedelmi hyperloopvonal megépítésébe szeretne belevágni.

 

 

 

Emberi kolóniákat a Marsra

Musk olyan Mars-rakéták terveiről beszélt, amelyek száz utast, mellettük árut is képesek szállítani, noha a SpaceX egyelőre azt vizsgálja, hogyan robbanhatott föl a rakétája 200 millió dollár (55 milliárd forint) értékű izraeli műholddal a fedélzetén szeptember elején.

A cég nagyjából 26 havonta indítana járatot a vörös bolygóra, amikor a Föld és a Mars együttállása kedvező. Musk az első csapatot már 2024-ben útjára bocsátaná, bár az időpontot maga is optimistának nevezte. Hozzátette, hogy a túlélést senki sem garantálná azoknak, akik jelentkeznek a SpaceX “hihetetlen kalandot” jelentő Mars-járatára.

“Az életüket viszik vásárra, ez elkerülhetetlen. Tehát, aki kész meghalni, az pályázhat az útra” – fejtette ki a guadalajarai nemzetközi űrhajózási kongresszuson. Musk nagy emberi kolóniákat képzel a Marsra, melyek a földihez hasonló körülményeket alakíthatnak ki a bolygón. Kulcsfontosságú tényezőnek nevezte a költségeket: az áraknak megfizethetőknek kell lenniük.

“Nem lehet önfenntartó civilizációt alapítani, ha fejenként 10 milliárd dollárba kerül a menetjegy. Az a célunk, hogy a jegy egy közepes amerikai családi ház ára körüli, úgy 200 ezer dollár legyen”- magyarázta. Kitért arra is, hogy a marsi telepeseknek nem kell csak az odaútra szóló jegyet váltaniuk, mert az űrhajók újra használhatók, ez alacsonyan tartja a közlekedés árát.”Sokkal többen lesznek hajlandók a vörös bolygóra utazni, ha van onnan visszaút, még ha nem is veszik igénybe” – mutatott rá.

A Mars-vállalkozás finanszírozása nagy kihívást jelent Musk szerint, a fejlesztés költségeit 10 milliárd dollárra becsüli.”Magam is gyűjtöm rá a pénzt, ám a Mars benépesítése végül a köz- és a magánszféra együttműködésével valósulhat meg – mondta a milliárdos.

A Mars átlagosan 225 millió kilométerre kering a Földtől, emberek odaszállítása – mely hat-kilenc hónapos utazást jelentett eddig -, rendkívül ambiciózus vállalkozásnak tűnik. Musk azt akarja, hogy rakétája akár három hónaposra rövidítse az utat.

Jeff Bezos Blue Origins nevű űrvállalkozása szintén tervez hasonló űrhajót, a New Armstrongot, amely ugyancsak alkalmas lenne marsi szállításra – közölte Rob Meyerson, a cég elnöke. Az Egyesült Államok kormánya is beszáll a Holdon túli utazások finanszírozásába. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) támogatja a SpaceX első marsi küldetését, mely a tervek szerint 2018-ban indul.

A Red Dragon űrkapszula embereket nem szállítana, tesztelné a leereszkedést és a landolást a bolygó felszínén. A NASA fogja ellátni a SpaceX-et a nagy távolságokhoz szükséges kommunikáció eszközeivel és konzultációval is segít. Jelenleg Musk és a SpaceX számára az a legfontosabb, hogy a szeptember elsejei baleset okait kiderítse. Az eset, mely 14 hónap alatt a második volt már, a milliárdos szerint “kis dolognak számít egy hosszú úton”. Hozzátette, hogy a cég egyetlen vásárlót sem veszített. A SpaceX eddig több mint 70 küldetést teljesített több mint 10 milliárd dollár értékben, magán- és kormányzati megrendelések is voltak köztük. Musk nem zárta ki, hogy a jövőben is előfordulhatnak balesetek.

 

517
1
 
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Bővebben
Storygo.net 2019