Baranyi Roland
2017 Június 03.
Mi a gravitációs hullám?

Ez az eddigi legtávolabbi hullám

A detektorok időközben jelentős fejlesztésen, finomhangoláson mentek keresztül. A LIGO-ban 2016 decemberétől idén nyár végéig tart az O2 nevű új megfigyelési időszak. A harmadik, GW170104 nevet kapott gravitációs hullámot ebben az időszakban, még 2017. január 4-én észlelték. A felfedezést a Physical Review Letters nevű folyóiratban június 1-én megjelenő szakcikkben mutatják be a kutatók.

Ez a harmadik jel érkezett eddig a legtávolabbról: a fekete lyukak összeolvadása tőlünk 3 milliárd fényévnyire történt. (Az első és a második észlelés fekete lyukjai rendre 1,3 és 1,4 milliárd fényévnyire voltak.) Az összeolvadásból keletkezett fekete lyuk körülbelül 49-szer akkora tömegű, mint a Napunk. Ez az érték a LIGO által korábban észlelt két, szintén összeolvadásból származó fekete lyuk tömege közé esik, amelyek 62 illetve 21 Naptömegűek.

"Most már tisztán látszik, hogy a gravitációshullám-detektorok valóban új ablakot nyitnak a világegyetemre, és megkezdődhet az asztrofizika ezen új ágának megfigyelési korszaka" – mondta Frei Zsolt, az ELTE professzora, a gravitációs hullámok kutatásában részt vevő ELTE-s tagcsoport vezetője.

A kérdés már nem az, hogy tudjuk-e észlelni a gravitációs hullámokat, mivel ez a harmadik megtalált jel után immár kétséget kizáróan bebizonyosodott. A kérdés most már az, hogy hogyan és mire tudjuk használni ezeket a jeleket az asztrofizikában és a világegyetem megértésében.

 

50
5
További hasonló sztorik